Dit doet de winter met jouw slaap

Dit doet de winter met jouw slaap

Het is donker, koud en misschien ook wel nat buiten. Kortom, een typische winterochtend. Je wil niets liever dan je nog een keer omrollen in je warme bed, toch? Dieren houden een winterslaap, maar ook wij hebben ander slaapgedrag in de winter dan in de zomer. In dit blog delen we daarom de effecten van de winter op jouw slaapgedrag en lijf.

Symboliek van de winter
Waar de zomer een broeierige en levendige tijd is, is de winter een tijd van naar binnen keren. De zomer is extravert, de winter introvert. In de zomer gaan we eropuit, op avontuur en ontdekken. In de winter maken we het thuis gezellig, reflecteren we op de afgelopen periode en maken we nieuwe plannen. In de overgang van de zomer naar de winter laten de bomen hun bladeren los, maar laten wij ook los. Kun je je al voorstellen hoe deze seizoenscyclus impact heeft op onze geest en daarmee ons lichaam?

Vermoeidheid in de winter
Veel mensen geven aan dat ze in de winter meer vermoeid zijn, of dat ze zelfs last hebben van een winterdip. Dit heeft te maken met het slaaphormoon melatonine. Melatonine is een hormoon dat we nodig hebben om makkelijk in slaap te vallen en goed te kunnen slapen. Dat je je nog eens wilt omrollen in je warme bed is dus niet zo vreemd!

Het effect van melatonine
Melatonine is een hormoon dat een rol speelt in het slaap-waakritme van ons lichaam en blijft in balans door een gezonde omgang met licht. Dit wil zeggen: voldoende blootstelling aan daglicht gedurende de dag en een natuurlijke afname van licht naarmate het buiten donkerder wordt. Daarom wordt ook geadviseerd om in de avond telefoon-, tv- en computerschermen te minimaliseren , en elektrisch licht te dimmen. Profiteer gedurende de dag zo veel mogelijk van het natuurlijke daglicht. Er wordt dan ook aangeraden om - het liefst in de ochtend - minimaal 30 minuten buiten te zijn. Zo herkent jouw lijf een natuurlijk dag- en nachtritme.

Last van een winterdip?
Bij mensen met een winterdepressie is het melatonine hormoon in de war geraakt. Door te weinig blootstelling aan licht blijft het lichaam melatonine aanmaken. Hierdoor voelt iemand zich overdag vermoeid, slaperig en somber. En mocht je nu denken: ‘Ik ga wel lekker Netflixen voor de aanmaak van melatonine!’.. dit heeft geen positief effect. Omdat je schermen vaak in de avond gebruikt, verstoort het de melatonine balans alleen maar meer. Wil je een kwalitatief diepe slaap in de nacht, zet dan op tijd je schermen uit.

Daarnaast neemt ook de hoeveelheid zonlicht af, welke verantwoordelijk is voor de aanmaak van vitamine D. Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met vermoeidheid en somberheid.

Concrete tips bij een winterdip:

  1. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten in de ochtend of in je lunchpauze.
  2. Fietsend naar je werk, de supermarkt of sociale afspraken.
  3. Stop 2 uur voordat je gaat slapen met het gebruik van een schermen.
  4. Vitamine D supplementen, zodat je zeker weet dat je geen tekort hebt. We raden je aan om hierover eerst contact met je huisarts op te nemen.
  5. Het gebruik van lichttherapie lampen, die het effect van daglicht nabootsen. Dit kan bijvoorbeeld ook op je nachtkastje om met daglicht te ontwaken.
  6. Voldoende voeding met voldoende Omega 3 vetzuren, omdat deze direct invloed hebben op je humeur. Je vindt deze bijvoorbeeld in vette vis, lijnzaad, walnoten, chiazaad, grasgevoerd vlees, grasmelk en grasboter. Bon appetit!

De invloed van temperatuur op je slaap
Om in een diepe, kwalitatieve slaap te kunnen vallen, is het nodig dat het lichaam een beetje afkoelt. Je hebt zelf vast wel eens gemerkt dat je met warme temperaturen in de zomer minder goed slaapt. Wanneer het te warm is in de slaapkamer, profiteer je niet van de natuurlijke slaperigheid door de lichte daling van de temperatuur. Tijdens het slapen kan de warme temperatuur je onrustig maken, waardoor het de kwaliteit van de REM-slaap (Rapid Eye Movement) aantast. Daardoor kun je ook meer last hebben van nachtmerries. Het negatieve effect van warmte geldt niet alleen voor de slaapkamertemperatuur, maar kan ook al ontstaan door te warme dekens. Toch is een te lage temperatuur ook niet goed, omdat je lichaam dan te hard moet werken om zichzelf warm te houden. Maar wat dan wel?

De ideale temperatuur voor de slaapkamer
De ideale temperatuur voor op je slaapkamer is zo rond de 18 graden Celsius. Dat is dus net iets lager dan wat we comfortabel vinden wanneer we wakker zijn. Om je slaperig te voelen, moet je temperatuur namelijk net iets dalen. Met name kinderen zijn gevoelig voor de temperatuur van de kamer en kunnen bij een te warme en droge kamer moeilijkheden krijgen met de ademhaling of andere luchtwegproblemen. Ook oudere mensen hebben meer last van de warmte. Bij hen kan een te hoge slaapkamertemperatuur bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen, beroerte en astma.

Slapen in de winter ziet er dus iets anders uit dan in de zomer, maar met deze aandachtspunten ben jij goed voorbereid. Wil je meer slaaptips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt regelmatig de nieuwste tips op het gebied van slapen, Scandinavische lifestyle en B&B’s in je mailbox. Je vindt de inschrijfoptie rechtsonder op onze website.